Изкуствен интелект (45% от  гласовете), сглобка (37%) и времеубежище (35

...
Изкуствен интелект (45% от  гласовете), сглобка (37%) и времеубежище (35
Коментари Харесай

Избрахме българските думи на 2023 г - вижте кои са те!

" Изкуствен разсъдък " (45% от  гласовете), " сглобка " (37%) и " времеубежище " (35 %) са знаковите думи и изрази за 2023 година за България. Това е изборът ни в обичайното проучване  " Думи на годината “ на платформата за грамотност  " Как се написа? ". 

В онлайн анкетата всеки имаше опция да гласоподава за три лайтмотива на 2023-та. В изследването още веднъж се включва и ранглиста на най-употребяваните знакови думи и изрази в медиите на български език благодарение на разбора на системата за световен медиен мониторинг Sensika. Единственото съвпадане сред двете ранглисти е споменаването на " война ".
Челната десетка!  • изкуствен интелект• сглобка• времеубежище• война• Шенген • демонтаж• ротация• Букър• евроатлантик• РISA
Словосъчетанието, което оглавява листата - " изкуствен интелект " - ни свързва с световните трендове. Употребата му се е повишила съвсем пет пъти спрямо 2022-ра, означават уредниците на самодейността - доктор Павлина Върбанова, създателка на " Как се написа? ", и Доротея Николова, учителка по български език и литература, и журналистка.  
" И ний сме дали нещо на света "
" Сглобка " и " времеубежище " са от рубриката " и ний сме дали нещо на света ". Първото - с малко подигравка, второто - с доста горделивост ", разяснява Веселина Седларска, член на журито на акцията. Тя е уверена, че с тези думи ще останем в международната политика и международната литература, което удостоверява интернационалния мащаб на тазгодишния избор на дума на годината. 

" Тази година следим нещо позитивно, а точно пробив в политическите тематики посредством още две думи, които стигнаха до финалната десетка. Те са от сферата на културата - " времеубежище " и " Букър ", и са свързани с романа на Георги Господинов ", обръща внимание доктор Върбанова. Изглежда, че гласувайки за " изкуствен интелект " и " времеубежище ", се опитваме да се изтръгнем от лапите на политическото, добавя тя.

Думата " война ", която водеше класацията при предходното проучване, в този момент е на четвърто място, и то с сензитивно закъснение от първите три, показва Доротея Николова. Според нея това е знак, че претръпваме даже към немислимото до неотдавна, въпреки че към този момент се води още една война - в Близкия изток.
Да си напомним в думи 2022-ра...
" Война ", " инфлация ", " избори " и " Украйна "  белязаха 2022 година. Следваха:  " газ ", " доброволци ", " мижав интерес ", " бежанци ", " хартиена коалиция " и " рашисти ".
И думите на 2021...
  " Преценям ", " антиваксър " и " изчегъртване ".

  

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР